< Tilbage

Ny strategi for plantegener skal sikre fremtidens fødevarer04-09-2017 - 12:48

Landbrugsstyrelsen har netop offentliggjort en ny strategi, der skal være med til at sikre diversiteten i de danske planteressourcer i fremtiden 

 

Hvede nævnes i strategien som en af de mest betydningsfulde sorter for dansk landbrug. Derfor er det en af de afgrøder, der fortsat skal udvikles og tilpasses. Foto: Anne-Mette Engelbrecht.

Af Anya Engelbrecht

 

Plantesygdomme, klimaforandringer, miljø og ændringer i fødevareefterspørgslen er bare nogle af de faktorer, der kan have indflydelse på landbrugs- og fødevareerhvervet. 

 

For at være sikre på, at vi også kan dyrke fødevarer i fremtiden, må vi beskytte mangfoldigheden i vores plantegenetiske ressourcer. 

 

Derfor har Landbrugsstyrelsen netop udgivet ”Strategi for Jordbrugets Plantegenetiske Ressourcer 2017-2020”.

Den skal sikre, at en mangfoldighed af forskellige plantearter og genetiske variationer også er tilgængelige i fremtiden.

 

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ser gode perspektiver i større fokus på jordbrugets plantegenetiske ressourcer.

 

- Det er vigtigt for vores fødevareproduktion i Danmark, at vi plantegenetisk er godt rustet til at imødekomme fremtidens udfordringer. Det kan blandt andet være tilpasning til ændringer i klimaet, hensynet til miljøet, nye plantesygdomme eller ændringer i forbrugernes efterspørgsel. Samtidig har disse ressourcer betydning for vores fælles kulturhistorie, siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

 

Danmark har førerposition

Strategien sætter den videre retning for arbejdet med at bevare, udvikle og oplyse om jordbrugets plantegenetiske ressourcer og deres betydning for vores nuværende og fremtidige fødevare- og foderforsyning. 

Troels Toft, der er sektordirektør for Planter, Seges, er positiv overfor den nye strategi. 

 

- Danmark har en fremtrædende position i dette arbejde, blandt andet på grund af de stærke samarbejder mellem landbrug, forædling og forskning. 

 

- I forskningssamarbejdet Crop Innovation Denmark, er Københavns, Aarhus og Aalborg Universitet, fire danske planteforædlingsfirmaer samt Landbrug & Fødevarer og Seges gået sammen om at sætte fokus på udvikling af fremtidens sorter med de bedste gener og ved hjælp af de nyeste teknikker. 

 

-Dette har blandt andet ført til etableringen af ”RadiMax”- anlægget på Københavns Universitets forsøgsgård i Tåstrup, hvori vi blandt andet kan undersøge forskellige plantegeners reaktion på tørke, solindstråling, oversvømmelser og lignende, siger Troels Toft.

 

 Seges har desuden igennem Landsforsøg og observationsparceller en mangeårig tradition for på markniveau løbende at afprøve nye sorter og hvordan de reagerer på forskellige ændringer. 

 

 -Såvel arbejdet med udvikling af nye sorter på basis af de gode gener og arbejdet i marken er et arbejde, som det bliver vigtigt at fastholde og udbygge fremover for at sikre Danmark en førerposition på området, siger Troels Toft.

 

Fokus på formidling

Den nye strategi er blevet til i tæt samarbejde med erhverv, forskere og grønne organisationer og skal videreføre den store indsats, der allerede bliver gjort på området.

 

Strategien er åben for at alle kan deltage og der er blandt andet øget fokus på formidling af arbejdet med plantegenetiske ressourcer, der både skal tjene til at oplyse om arbejdets store betydning for dansk landbrug, men også skal give øget indsigt i landbrugets historie.

 

- Der er blevet gjort et grundigt arbejde med at tilrettelægge de kommende års arbejde, og en bred vifte af interessenter er kommet med vigtigt input. Derfor står vi nu med en strategi, der ruster os godt til fremtiden, som ikke bare er praktisk anvendelige i landbruget, men også sikrer bevaringen af en vigtig del af dansk landbrugs historie, siger Esben Lunde Larsen.

< Tilbage