< Tilbage

Mest negative landmandsbarometer nogensinde21-12-2018 - 15:38

Seges’ undersøgelse af de danske landmænds forventninger til fremtiden viser i andet halvår 2018 det mest pessimistiske resultat i undersøgelsens historie. 35 – 55 procent af de adspurgte landmænd har svaret, at deres forventninger er ”negative” eller ”meget negative”.

 

Illustration fra Seges’ Landmandsbarometer, december 2018.

 

Af Anya Engelbrecht

 

De danske landmænd forventer et stort fald i produktion, investeringer og indtjening i 2018. Faktisk er forventningerne de mest negative siden 2010, hvor Seges for første gang tog temperaturen på landmændenes fremtidsforventninger i landmandsbarometeret.

 

Det fremgår i landmandsbarometeret for sidste halvår 2018, der netop er offentliggjort på landbrugsinfo. 

- Generelt har cirka 20-30 procent af landmændene meget negative forventninger, og yderligere cirka 15-25 procent har negative forventninger til både produktion, investeringer og indtjening. Alt i alt er det således cirka 35-55 procent af landmændene, som har negative forventninger, står der i undersøgelsen. 

 

En stor andel af landmændene oplever produktionsbegrænsninger, og hver femte fortæller, at manglende arbejdskraft er en af årsagerne til begrænsningerne. Derudover nævnes også lave afregningspriser, dårlige vejrforhold, høje produktionsomkostninger og lovgivningen som væsentlige årsager.

 

I 2019 forventer landmændene dog en bedring. Det skyldes blandt andet, at forventningerne måles i forhold til året før, og at forventningerne for 2018 altså var rekordlave. Derfor skal der ikke så meget til, for at forventningskurven bliver opadgående i forhold til 2018. 

 

Stille lancering af resultater

Seges har valgt hvad erhvervsøkonomisk chef i Seges, Klaus Kaiser, kalder en ”stille lancering” af barometerets resultater, blandt andet er der ikke udsendt pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen som ellers er sædvanen. 

 

- Vi har generelt kommunikeret meget om landbrugets økonomi igennem året, blandt andet i forbindelse med tørken. 

 

- Vi vurderede derfor, at nu kendte man godt til situationen, og derfor var der ikke grund til at kommunikere yderligere om det, fortæller Klaus Kaiser, til Grovvarenyt.

 

Landmandsbarometers udføres to gange årligt og er en konjunkturundersøgelse, der tager udgangspunkt i forventningerne til den fremtidige udvikling i forhold til tidligere. Her tager de adspurgte landmænd stilling til deres forventninger til blandt andet driftsresultat, produktion, investeringer og beskæftigelse.

 

Undersøgelsen er foretaget blandt cirka 16.000 danske landbrugsvirksomheder, der er repræsentativt fordelt i forhold til geografisk placering, driftsgren og omsætning, så de så vidt muligt afspejler det samlede danske primærlandbrug. 

 

Artikel fra Grovvarenyt fredag 21. december nr. 51-51-2018

< Tilbage