< Tilbage

Nordsjællands Andels Grovvareforening er klar til nye investeringer04-10-2019 - 09:26

Et lille minus på den primære drift slår ikke benene væk under et af landets mindste andelsejede grovvareselskaber, som gør klar til nye millioninvesteringer

 

I det forløbne år har NAG investeret i at øge modtagekapaciteten i afdelingen i Borup, og der er nu overvejelser om yderligere investeringer til opbevaring af kornet. Foto: Pressefoto.

Af Helge Lynggaard

 

Den lille høst sidste år har sat sine spor på det regnskab, som generalforsamlingen i Nordsjællands Andels Grovvareforening, NAG, torsdag aften blev præsenteret for.

 

I de seneste fire år har resultatet ligget på fire-fem millioner kroner, men for 2018/19 blev det blot 1,5 million kroner. Resultatet af den primære drift blev på minus 1,7 mio. kroner, men finansielle indtægter bidrog med 3,3 mio. kroner, så årets resultat alligevel endte i et plus.

 

Resultatet fremkom efter en omsætning på 180 mio. kroner mod 188,9 mio. kroner året forinden.

 

- Vi manglede 35 procent af kornet i forhold til det, vi havde fået ind året forinden. Det vil sige 30.000 tons korn. Men omsætningen blev næsten lige så stor som året før, fordi priserne  var højere,  siger administrerende direktør Jens Lauritsen til Grovvarenyt.

 

Ingen overskudsbetaling

Sidste år fik medlemmerne i Nordsjællands Andels Grovvareforening udbetalt hele overskuddet på 4,6 millioner kroner på grund af tørken.

 

I år får de ikke en krone. Men det er der en god forklaring på.

 

- Vi betaler ikke noget udbytte i år, for når vi ikke har haft overskud på selv driften, har man valgt at sige, at der ikke er basis for at udbetale udbytte, siger Jens Lauritsen.

 

Flere medlemmer

Foreningen har 616 medlemmer mod 609 medlemmer sidste år.

 

- Der er hele tiden en naturlig afgang af medlemmer, men samlet set har vi haft fremgang. Det kan vi kun være tilfredse med. Og de nye er professionelle landmænd - primært planteavlere, fortæller Jens Lauritsen.

 

Han ser derfor også lyst på fremtiden for et af landets mindste andelsgrovvareselskaber.

 

- Vi synes, vi klarer os godt. Som Hornsyld Købmandsgaard for nylig blev citeret for, så er der smådriftsfordele, når de store centraliserer, og det gælder også for os. Jeg tror på, at kunderne kan lide at være tæt på virksomheden. De store i branchen centraliserer i store butikker, og det er jeg ikke sikker på, at landmændene synes er nogen god idé. Men det må tiden vise, siger Jens Lauritsen.

Han peger på, at landmændene godt kan lide selv at køre kornet hen til grovvaren.

 

- Derfor er vi nødt til at tilpasse vores kapacitet, så vi kan tage fra lige så hurtigt, som kornet kommer ind. I det forløbne år har vi derfor investeret godt seks millioner kroner i at øge modtagekapaciteten i vores afdeling i Borup ved Skævinge. Her er der etableret forsilo til tørreri og etableret et påslag mere, så vi har fordoblet vores modtagekapacitet. Men nu mangler vi husene til at fylde kornet i, siger Jens Lauritsen.

 

Han fortæller, at der er overvejelser om at udvide opbevaringskapaciteten i Borup og alternativt etablere opbevaring ved en havn, formentlig Hundested, som grovvareselskabet udskiber en del korn fra.

 

- Vi regner med at skulle investere 10-15 millioner kroner i den kommende sæson, siger Jens Lauritsen.

 

< Tilbage