+45 2047 1611
< tilbage 04-10-2019 - 14:59

Underskud skræmmer ikke hos Salling Grovvarer

Efter en omsætning på 155 mio. kr. er Salling Grovvarer kommet ud med et 

underskud efter manglende indtægter fra tørring af korn

Af Helge Lynggaard

 

For første gang i mange år har Salling Grovvarer måtte slutte et regnskabsår med røde tal på bundlinjen. Resultatet blev et underskud på 0,8 mio. kr. mod et overskud på 1,6 mio. kr. året forinden.

Men det skræmmer ikke formanden for Salling Grovvarer AmbA, gårdejer Kaj Christensen, Roslev, at resultatet i år er gået i minus.

 

- Det er selvfølgelig et utilfredsstillende resultat. Men vi er meget følsomme overfor udsving i indtægter fra serviceydelser som tørring, og der var der ikke rigtig noget af sidste år. I 2017 havde vi til gengæld en våd høst, som gav store tørringsindtægter og dermed fulgte også et stort overskud. Så hvis vi lægger de to års resultater sammen, får vi i gennemsnit et mere normalt år, siger Kaj Christensen til Grovvarenyt.

 

Af Salling Grovvarers regnskab fremgår omsætningens størrelse ikke. Men ifølge formanden har den ligget meget stabilt på omkring 155 mio. kr. i de seneste tre år.

 

Velkonsolideret

Ifølge formanden er det kun anden gang siden han kom i bestyrelsen i 2003, at foreningen har givet underskud.

 

- Vi er ikke vant til underskud. Men det er ikke noget, der ryster os. Vi er velkonsoliderede, og efter årets høst har vi da også haft tørringsindtægter, så det ser ud til, at vi følger budgettet, og til næste år har økonomien rettet sig igen, det er der ikke tvivl om, siger Kaj Christensen.

Salling Grovvarer har ikke egen produktion af foder, men får de fleste foderblandinger produceret hos Himmerlands Grovvarer.

 

- Mange af vores konkurrenter har flere strenge at spille på, når der ikke er tørringsindtægter. Men til gengæld har vi så heller ikke et stort produktionsanlæg, som skal forrentes, siger formanden.

På generalforsamlingen i sidste uge kunne han derfor også understrege overfor de omkring et hundrede medlemmer, at underskuddet hænger sammen med, at medlemmer har sparet  tørringsomkostninger.

 

- Det er kommet landmændene til gode. Det var værre, hvis vi havde haft store tab eller ekstraordinære udgifter, siger Kaj Christensen til Grovvarenyt.

 

Der er plads til os

Som formand for en af landets mindste andelsgrovvareforeninger glæder han siger over samarbejdet med andre i branchen, selv om konkurrencen også er hård.

 

- Det er indkøbssamarbejdet i DLA gruppen, der gør, at der er plads til os. Til gengæld er vi også præget af, at vi ikke har egen foderproduktion, men til gengæld har vi heller ikke de omkostninger til en foderfabrik, der skal holdes vedlige og den usikkerhed som en sådan produktionsanlæg vil medføre, siger Kaj Christensen, 


Artikel fra Grovvarenyt nr. 40, den 4. oktober 2019

< tilbage