< Tilbage

Rekordomsætning på 35 mia. kr. hos Danish Agro13-02-2020 - 11:38

Stærk konkurrence på grovvaremarkedet og tysk kartelsag er med til at presse Danish Agros bundlinje

 

- Vi har oplevet et stort konkurrencepres specialt i Danmark, siger koncernchef Henning Haahr. Foto: Helge Lynggaard.

Af Helge Lynggaard

 

Med en vækst i omsætningen på syv procent nåede Danish Agro i 2019 en rekordomsætning på 35,3 mia. kr. 

 

Men væksten i toplinjen bliver ikke fulgt op af tilsvarende vækst på bundlinjen. Resultatet før skat blev 402 mio. kr., hvilket er 45 mio. kr. lavere end sidste år. 

Koncernens driftsindtjening (EBITDA) landede på 1.052 mio. kr., hvilket er 51 mio. kr. højere end sidste år.

 

- Vi er rigtig godt tilfreds med regnskabet på mange parametere – og især med toplinjen. For på trods af effekten af tørken i 2018 og på trods af svagt faldende priser formåede vi at øge omsætningen med syv procent, siger koncernchef i Danish Agro, Henning Haahr.

På et pressemøde forud for offentliggørelsen af resultaterne peger Henning Haahr på, at trods rekordomsætningen har 2019 været et udfordrende år.

 

- Vi har oplevet stort konkurrencepres på grovvaremarkedet og ikke mindst i Danmark. Det hænger måske sammen med, at landbrugene bliver stadig større, og samtidig bliver flere og flere smågrise kørt syd for grænsen, hvilket giver en overkapacitet på foderfabrikkerne. Desuden påvirker tørken i 2018 også resultatet, da der derfor er en mindre mængde kornmængde at handle med i 2019.

 

Kartelsag rammer også Danish Agro

Resultatet i Danish Agro koncernen er også ramt af, at den tyske samarbejdspartner Agravis er blevet dømt til at betale 43,7 mio. euro i en kartelsag, der ligger tilbage i tiden før Danish Agro havde aktier i den tyske grovvarekoncern.

 

- Da vi har 22 procent af aktierne i Agravis, bliver vores regnskab belastet med 71 mio. kr. Ser vi bort fra den enkeltstående sag, som vi ikke har haft nogen indflydelse på, er vi tæt på, at vores resultatet var endt på cirka 500 mio. kr., som vi havde budgetteret med, siger Henning Haahr.

 

Soliditeten er øget

Danish Agros samlede balance er reduceret fra 17,4 mio. kr. til 17,1 mia. kr. 

 

- Det er sket på trods af, at aktiviteterne er steget med syv procent. Samtidig er det lykkedes at sænke den netto rentebærende gæld med godt 500 mio. kr. på grund af positive pengestrømme fra driften og færre investeringer, understreger Henning Haahr.

 

Koncernegenkapitalen er steget med godt 120 mio. kr. og udgør 5,3 mia. kr. ved årets udgang. Soliditeten er øget til 30,9 procent i forhold til 29,7 procent i 2018.

 

Det har været en af årets større mål at øge koncernens soliditetsgrad til et niveau solidt over 30 procent, siger Henning Haahr.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 7-2020 ekstraudgave, onsdag 12. februar, 

< Tilbage