Hvis EU giver endeligt grønt lys til nye genomteknologier, estimerer Nordic Seed, at de kan have de første NGT-sorter på markerne om fire-fem år
Af Anya Engelbrecht
Det vil have afgørende betydning for arbejdet mod at skabe modstandsdygtige afgrøder med bedre egenskaber, hvis det bliver muligt at føje nye genomteknologier, NGT, til den eksisterende værktøjskasse med forædlingsmetoder.
Det fastslår Jens Due Jensen, leder af bygforædlingen i Nordic Seed, kort efter at Ministerrådet, Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen natten til torsdag i et trepartsmøde vedtog en fælles kompromistekst til NGT-lovgivningen.
Det danske formandskab har stået i spidsen for lovforslaget, der nu kun mangler en endelig vedtagelse i EU Ministerrådet og EU Parlamentet for at træde i kraft.
- For fem år siden, da vi fik viden om, at NGT kunne være på vej, indgik vi i et stort forskningsprojekt med de andre danske planteforædlingsvirksomheder og universiteterne, hvor vi lavede de forberedende øvelser. Det sluttede for et års tid siden, hvorefter vi ansatte en medarbejder til at arbejde videre med at gøre metoderne funktionelle i vores afgrøder, fortæller Jens Due Jensen.
- Vi har længe været i fuld gang, og nu hvor godkendelsen ser ud til at være på vej, kan vi rette fokus endnu mere mod NGT. Afhængig af hvordan godkendelsesproceduren af nye sorter bliver, gætter jeg på, at vi kan have sorter med NGT-egenskaber klar indenfor fire-fem år.
Mulighed for ellers utilgængelige egenskaber
NGT vil kunne give Nordic Seed og andre planteforædlingsvirksomheder mulighed for at arbejde med egenskaber i afgrøderne, hvor de ikke har nogen genetisk variation tilgængelig, eller hvor den genetiske variation kun er tilgængeligt i plantemateriale, der er meget fjernt fra det elitemateriale, der bliver dyrket på markerne.
- Værktøjet vil kunne give os en hidtil uset hastighed på forædlingen og gøre det muligt at få ønskede egenskaber ind i afgrøderne, som vi måske slet ikke havde adgang til ellers, fortæller Jens Due Jensen.
Forbedrer resistens og smag
Det er mange mulige kvalitetsegenskaber i afgrøderne, som NGT kan bruges til at forbedre. I bælgsæd kan man for eksempel bruge NGT til at fjerne uønsket smag.
- Meget bælgsæd bliver brugt til at producere protein-ekstrakter til fødevareindustrien, og der ønsker man typisk et smagsneutralt produkt. Der kan vi med NGT lukke ned for gener, der skaber smagen, fortæller Jens Due Jensen og fortsætter:
- Noget bælgsæd har også egenskaber, der hæmmer optagelsen af næringsstoffer hos både dyr og mennesker, og det er vi heller ikke interesserede i. Det kan vi også slukke for, ligesom vi kan bruge NGT til at øge modstandsdygtigheden overfor sygdomme og skadedyr.
Kan give bedre foder
Netop planternes modstandsdygtighed er essentiel at udvikle på i såvel korn og bælgsæd som andre afgrøder, når vi ser ind i en tid med stadigt færre effektive pesticider til rådighed.
- Vi er pressede med udfasningen af PFAS-pesticiderne, blandt andet i forhold til septoria i hvede. I fremtiden skal modstandsdygtigheden komme fra planterne selv og ikke fra pesticider, og det kan hurtigt blive en proces på mere end ti år at fremavle det uden NGT, fortæller Jens Due Jensen.
- Det er også interessant at kigge på gener, der kan give en højere fordøjelighed af korn hos enmavede dyr. Der er potentiale for at skabe en bedre og mere letoptagelig råvare til produktion af foder.
En tilføjelse i værktøjskassen
Jens Due Jensen understreger, at en potentiel snarlig godkendelse af NGT ikke kommer til at bremse de øvrige forædlingsaktiviteter hos Nordic Seed.
- Vi er glade for det foreløbige udfald i EU, både i Nordic Seed og i Danske Sortsejere, som vi også er en del af, og hvorigennem vi har arbejdet fælles om at påvirke beslutningen i den rigtige retning, så vi kunne få det godkendt, siger Jens Due Jensen og afslutter:
- Det er et nyt, vigtigt værktøj i værktøjskassen, der skal supplere vores kendte metoder. Vi vil naturligvis stadig fortsætte vores eksisterende arbejde med at forbedre sorterne, øge udbyttet og gavne kvaliteten.
Artikel fra Grovvarenyt nr. 49, 5. december 2025