< Tilbage

Græsprotein et skridt nærmere mod brug i fødevarer18-01-2022 - 13:37

Debat på Plantekongressen om dansk landbrug som en del af den grønne løsning

Der bliver lyttet til Steen Bitsch, Vestjyllands Andel. Fra venstre ses Pat Han, Skovgaard Invest og Peder Nickelsen, Stiesdal. Foto: Skærmfoto/Helge Lynggaard.

Af Helge Lynggaard

 

Protein fra danske græsmarker kan måske snart tage et nyt spændende skridt, hvor det ikke blot bruges i foderblandinger men også i fødevarer.

 

Det fremgik af en paneldebat i forlængelse af årsmødet i L&F Planteproduktion, hvor Steen Bitsch, administrerende direktør i Vestjyllands Andel, deltog sammen med to andre virksomheder, som er gået forrest i kampen for at ændre den traditionelle måde, som landbruget producerer på.

 

Steen Bitsch løftede en flig af ny viden, som han ifølge eget udsagn ikke måtte fortælle så meget om endnu.

 

- Sammen med forskere på Aalborg Universitet kigger vi på, om vi kan bruge græsprotein til human brug, og det ser lovende ud. Vi er nu der, hvor vi kan lave græsprotein smagsløst. Jeg ved, at det helst skal smage godt, men nu er vi nået dertil, hvor det ikke smager af noget. Det giver tiltro til, at græsprotein kommer til at blive en del af løsningen til plantebaserede fødevarer, sagde Steen Bitsch.

Vestjyllands Andel er sammen med samarbejdspartnere i fuld gang med et projekt på Ausumgaard ved Holstebro, hvor der udvindes protein fra græs – i første omgang for at bruge det som erstatning for soja i foderproduktionen men på sigt også i fødevarer.

 

- Det handler blandt andet om at se nye værdikæder, for det handler jo ikke bare om at stå med en græsmark, hvor vi hiver protein ud af græsset. Det handler om at være der, hvor samfundet bevæger sig hen. Landbruget skal sætte sig på hele værdikæden, så det er landbruget, der høster klima- og miljøgevinsterne, sagde Steen Bitsch. 

 

Han pegede specifikt på, at landbruget ikke skal parkere energiproduktionen fra biogassen hos kapitalinteresser, der så både høster værdien og efterfølgende får ros. 

 

- Det handler om at sætte landbruget ind i en ny kontekst, og jeg glæder mig over, at det er blevet lettere at sætte sig sammen ved bordet og drøfte mulighederne. Det gælder blandt andet samarbejdet med universiteterne. For år tilbage løb forskerne skrigende væk, hvis man talte om, at der skulle tjenes penge på ideerne. Nu er der en helt anden forståelse, og der er mange ting, der er blevet lettere end dengang, vi sad i hver vores silo, sagde Steen Bitsch.

 

I paneldebatten deltog også Pat Han fra Skovgaard Invest. 

 

- Vi går snart går i gang med at opføre et anlæg ved Lemvig, som kan producere grøn ammoniak ud fra sol- og vindenergi. Anlægget, der opføres i samarbejde med Haldor Topsøe og Vestas, ventes klar til drift i 2023, fortalte Pat Han, som tror, at den grønne ammoniak med de nuværende energipriser vil være konkurrencedygtig med naturgas og gødning.

 

Desuden deltog direktør Peder Nickelsen, Stiesdal, som ikke er i tvivl om, at landbruget nok skal komme i land med at fjerne den mængde CO2, som er aftalt i Landbrugsaftalen.

< Tilbage