< Tilbage

Danske grovvareløsninger til hele verden04-01-2019 - 15:06

For over 70 år siden etablerede tre brødre fra Thy et lille firma, der producerede 

landbrugsmekanisering. I dag er Cimbria en af verdens førende virksomheder indenfor 

håndtering og opbevaring af korn og frø.

Den ikoniske hvide Cimbria-silo i Thisted rummer et fuldt udstyret moderne såsædsanlæg samt udstyr til prøverensning og test af transportløsninger. Foto: Anne-Mette Engelbrecht.

Af Anya Engelbrecht 

 

Medarbejdere i både danske og udenlandske grovvarevirksomheder vil kunne nikke genkendende, når de hører navnet Cimbria. Med 850 medarbejdere, lokationer i 18 lande og samarbejdspartnere i 45 lande, har Cimbria nemlig leveret produkter til rigtig mange grovvarevirksomheder verden over. 

 

Cimbria producerer og installerer udstyr indenfor håndtering og opbevaring af korn og frø, og har 71 års erfaring på området. Det har givet en stor viden, som har været med til at sikre dem en plads blandt de førende virksomheder i verden indenfor korn- og frøbehandling. 

 

- Vi har gennem mange år lige så stille arbejdet os ind på markedet, og så har vi bevist vores værd ved at lave anlæg, der har holdt godt, og som kunderne har været tilfredse med. Det er blandt andet på grund af den historik, at vi kan klare os på det internationale marked. Derudover er vores knowhow også en vigtig faktor, fordi den gør det muligt at finde den rigtige løsning til den enkelte kunde og få løsningen til at fungere i praksis, fortæller Søren Jeppesen, der er afdelingsleder for technology og support. 

 

Unik legeplads i Thisted

Søren Jeppesen har kontor i Thisted i Thy, hvor Cimbrias projekthus, Cimbria Unigrain, holder til. 

 

- I projekthuset tegner og designer vi anlæg og laver tilbud til kunderne. Vi arbejder både med siloanlæg til opbevaring af korn, såsædanlæg, foderfabrikker og anlæg til bearbejdning af råvarer til fødevareindustrien. Vi leverer alt lige fra samlede turn-key løsninger til projekter, hvor vi er del-leverandør, samt styk-salg af enkeltudstyr, der primært bliver solgt gennem forhandlere eller datterselskaber, fortæller Søren Jeppesen. 

 

Et par kilometer fra projekthuset ligger fabrikken og den ikoniske hvide Cimbria-silo. På de to lokationer arbejder sammenlagt 550 medarbejdere. I fabrikken produceres firkantede siloer, rensemaskiner, blæsere, transportudstyr og tørrerier til korn. Siloen derimod bliver brugt til træning. 

 

- I siloen har vi et fuldt udstyret moderne såsædsanlæg, der kan køre med en kapacitet på omkring 10 tons i timen. Derudover har vi udstyr til prøverensning, og vi kan teste transportudstyr med op til 300 tons korn i timen. Det er en unik legeplads for udviklingsafdelingen, når vi skal afprøve eller udvikle nye produkter. Vi bruger det også til kundebesøg, så kunderne kan se, at vi ikke bare bygger udstyret, men også er vant til at køre med det. 

 

Begyndte i et hønsehus

I 1947 grundlagde de tre brødre Erik, Svend og Henry Olesen det, der senere blev til Cimbria, i et hønsehus på 22 kvadratmeter i den lille by Sundby i Thy. Efter seks år flyttede virksomheden til Thisted, og selvom Cimbria i dag er en international virksomhed, har det aldrig været på tale at flytte hovedkontoret væk fra Thy. 

 

- Cimbria har udviklet sig i Thisted gennem mange år, der er blevet bygget til og tilføjet ressourcer i fabrikken. Det ville være en svær opgave at flytte produktionen, da det, vi laver, er så vidensbaseret og kræver så meget erfaring og knowhow. Det har vores medarbejdere her, fortæller Søren Jeppesen og tilføjer, at virksomheden også har udvidet meget i udlandet på trods af, at en del af produktionen stadig foregår i Thisted. 

 

Fra familie-ejet til 

amerikansk-ejet 

På trods af at lokationen ikke har ændret sig meget siden virksomhedens etablering, har Cimbria gennemgået store forandringer. Cimbria var nemlig familieejet de første 60 år, men blev i 2007 overtaget af en investeringsfond for første gang. 

 

Siden har virksomheden været ejet af flere forskellige investeringsfonde, indtil den i 2017 blev opkøbt af det børsnoterede amerikanske selskab, Agco. Agco er primært kendt for at arbejde med traktormærker, men er begyndt også at bevæge sig i grovvarebranchen.

 

- Da vi blev overtaget af Agco, gav det en lidt større omvæltning, for der er en anden kultur, dels fordi det er amerikansk, og dels fordi det er børsnoteret. Hele den amerikanske tilgang til at drive en virksomhed er anderledes, så det har krævet en justering, fortæller Søren Jeppesen.

 

Ifølge Søren Jeppesen fik Agco øjnene op for Cimbria, da de i 2015 fik en stor ordre i Egypten på at levere 23 siloanlæg over en to-årig periode. 

 

- Agco ejer også virksomheden GSI, der laver runde stålsiloer. Cimbria og GSI er to stærke brands, og vores produkt linjer komplimentere hinanden rigtig godt. Vi begynder nu at se synergierne ved at vi arbejder sammen på tværs af de to selskaber, siger Søren Jeppesen.

 

Intet korn må gå tabt

Cimbrias hovedproduktioner ligger i Danmark, Østrig, Italien og Tjekkiet, og derfra bliver der leveret anlæg og knowhow til korn- og frøbranchen i hele verden. 

 

I mange af de lande, Cimbria gør forretning i, har de lokale kontorer, der hjælper med det administrative og sikrer, at de lokale regler bliver overholdt.

 

- Nordafrika er lige nu et marked i vækst, og vores forretning udvikler sig også i Egypten. Østeuropa er også vigtigt og har store vækstmuligheder, og vi har også store projekter i Skandinavien og Asien. I store dele af verden er der fokus på fødevaresikkerhed, det er noget vi har forstand på og kan hjælpe vores kunder med, siger Søren Jeppesen og tilføjer, at der her er et særligt stort fokus på, at kornet ikke skal gå tabt.

 

 - Der er jo meget korn, der går til, hvis det ikke bliver opbevaret korrekt, og det er et problem på verdensplan. Derfor er der fokus på det, især i de lande, der er i udvikling. Det ser vi som noget rigtig positivt. At sikre at kornet ikke går tabt undervejs i håndteringen, er noget af det, vi er gode til. 

 

Artikel fra Grovvarenyt 4. januar - nr. 1-2019.

< Tilbage