< Tilbage

Crispr-teknologien kan blive EU-godkendt inden for et år28-01-2022 - 17:07

En kommende godkendelse vækker stor glæde hos frø- og forædlingsvirksomheden DLF

Medlem af EU Parlamentet, Asger Christensen, på Store Kartoffeldag, der blev afviklet online på grund af corona. Skærmfoto: Helge Lynggaard.

 

 Af Helge Lynggaard

 

Om blot to-tre måneder kan forædlingsteknologien crispr og GMO endelig blive adskilt, så de to teknologier ikke skal følge de samme regler. Forudsætningen er et forslag fra EU-Kommissionen, som forventes i foråret. 

 

Næste step bliver, når crispr-teknologien formentlig kan tages i brug inden for det næste års tid. Dermed kan flere års ventetid være overstået for forskere og forædlingsvirksomheder, der har trippet for at komme i gang med teknikken.

 

Det er EU-parlamentsmedlem Asger Christensen (V), der torsdag eftermiddag kunne fortælle, at crispr-teknologien snart kan stå overfor en godkendelse.

 

Det skete på Store Kartoffeldag, arrangeret af brancheorganisationen Danske Kartofler.

 

- Jeg venter en afstemning i EU-Parlamentet i løbet af foråret, hvor der er lagt op til en adskillelse af reglerne for GMO og crispr-teknologien. Og min mavefornemmelse siger mig, at forslaget bliver vedtaget, siger Asger Christensen efterfølgende til Grovvarenyt.

 

Han fortæller, at Frankrig, der har overtaget EU-formandskabet fra 1. januar i år, har speedet processen op, og at emnet har været til diskussion i Parlamentet. 

 

Klimaet trumfer alt

- Samtidig trumfer klimaet alt i øjeblikket. Alt, hvad der kan underbygge vores klimamål bliver fremmet nu, siger Asger Christensen.

 

Han glæder sig over, at crispr-teknologien og GMO bliver adskilt rent lovgivningsmæssigt, så vejen er åbnet for, at crispr-teknologien kan tages i anvendelse.

 

- Det er også på tide, for ellers kører toget uden om Europa, og udviklingen vil i stedet for ske i USA og Kina. Det ville være ærgerligt, hvis vi ikke skulle tage del i den udvikling i Europa. Og der er rigtig mange forædlingsselskaber og forskere på universiteterne, der står og venter på godkendelsen til at kunne bruge crispr-teknologien, siger Asger Christensen.

 

Glæder sig

Hos DLF, der er en af verdens største frøvirksomheder, vil en godkendelse af crispr-teknologien blive modtaget med stor glæde.

 

- Både branchen og forskere fra universiteter fra hele Europa har bakket op om brugen af teknologien. Så vi håber, at det bliver vedtaget, at produkter, der produceres ved hjælp af crispr-teknologi ikke skal omfattes af GMO-reguleringen. Det er et vigtigt værktøj i kassen sammen med andre forædlingsteknologier, vi kan bruge i dag. Det vil være rigtig godt nyt for både planteforædlingen, landmanden, forbrugeren og klimaet, siger Klaus K. Nielsen, Director of Corporate External Affairs hos DLF. 

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 4, fredag 28. januar 2022

< Tilbage