< Tilbage

KMC: Kartoffelprotein til foder kan konkurrere med soja25-04-2020 - 10:04

KMC vil udvikle kartoffelprotein til foderbrug med flere varianter

Vi vil i det hele taget gøre kar-toffelprotein mere attraktivt, og derfor kigger vi os om efter samarbejdspartnere, siger Rune Friis Kristensen, KMC. Pressefoto.

Af Helge Lynggaard

 

- Der kan bruges langt mere protein fra kartoffelmelsfabrikkerne til produktionen af foder herhjemme, for dansk kartoffelprotein kan sagtens konkurrere med den importerede soja på både indhold og klimaaftryk.

 

Det siger KMCs Commercial Manager, Global Feed, Rune Friis Kristensen, til Grovvarenyt.

 

De tre kartoffelmelsfabrikker, der ejer KMC, har gennem de seneste tre år udvidet produktionen af stivelseskartofler ganske betragteligt. Da kartoffelproteinet er et biprodukt ved produktionen af stivelse, har KMC også fået langt mere protein til rådighed.

 

- Det er baggrunden for, at vi nu er ved at lægge en ny strategi, så vi giver proteinet et mere teknisk indhold og satser på at kunne producere flere varianter. Vi vil i det hele taget gøre kar-toffelprotein mere attraktivt, og derfor kigger vi os om efter samarbejdspartnere. Det kan være danske fodervirksomheder, universiteter og brancheorganisationer, siger Rune Friis Kristensen.

 

Sidste år producerede KMC 16.000 tons protein, og heraf blev cirka 50 procent eksporteret.

 

- Vi vil lige så gerne sælge protein på det danske marked, men danske foderfirmaer har fokuseret meget på prisen. Men sammenlignet med soja har vi et meget bedre produkt, fordi der ikke skal tilsættes andre aminosyrer, når der bruges kartoffelprotein i foderblandinger. Når der bruges soja, tilsættes der normalt syntetiske aminosyrer – fremstillet i Kina – fordi aminosyresammensætningen ikke er komplet i soja, siger Rune Friis Kristensen.

 

Han fortæller, at kartoffelprotein ind imellem støder på skepsis på grund af indhold af solanin – stoffet der gør kartofler grønne.

 

- I praksis er det slet ikke noget problem. I det færdige foder må der være op til 200 ppm solanin, men med det normalt lave indhold af kartoffelprotein i det færdige foder er det ikke noget problem. Vi ligger på maksimalt 1.500 ppm – og normalt lavere – i det rene protein, så der vil være langt til grænseværdien i den færdige blanding, siger Rune Friis Kristensen.

 

KMC ejes i fællesskab af de tre danske kartoffelmelsfabrikker "Midtjylland" i Brande, "Sønderjylland" i Toftlund og "Karup Kartoffelmelsfabrik" i Karup. Virksomheden producerer, udvikler og sælger kartoffelbaserede ingredienser til fødevareindustrien. 95 procent af produktionen bliver eksporteret til over 80 lande i verden.

 

Artikel fra Grovvarenyt fredag 24. april, 2020

 

 

 

< Tilbage