< Tilbage

Bæredygtigt Landbrug vil have kvælstofreglerne stoppet nu26-02-2013 - 13:22

 

Bæredygtigt Landbrug har fredag den 22. febraur fremsat begæring om opsættende virkning for kravet om, at de danske kvælstofregler kendes ugyldige, så landmænd ikke bukker under inden retten træffer en endelig afgørelse

Markerne bliver undergødsket og det koster både landmænd og samfundet dyrt. Derfor ønsker Bæredygtigt Landbrug kvælstofreglerne suspenderet. Foto: Agrometer A/S i forbindelse med Agromek.

 

Af Helge Lynggaard

Det nytter ikke noget af få ret i sidste ende, hvis landmændene i mellemtiden er bukket under.

Det er et af argumenterne for, at Bæredygtigt Landbrug har begæret opsættende virkning på kravet om, at de danske kvælstofregler er ugyldige.

Bæredygtigt Landbrug stævnede staten i oktober sidste år for at få de specielle danske kvælstofregler kendt ugyldige. 

- Når vi anmoder Kammeradvokaten  om opsættende virkning er det fordi gødningsreglerne betyder, at regnskaberne for nogle landmænd går i rødt. Og går der tre-fem år før sagen er afgjort ved domstolene, risikerer vi, at landmændene er gået ned i mellemtiden. Derfor giver det god mening at anmode om opsættende virkning, siger chefjurist Bjarne Nigaard, Bæredygtigt Landbrug til Grovvarenyt.

- Vi har desuden argumenteret for, at der sker store tab for landbruget og for samfundet fordi landmændene ikke kan gødske op til det, der er biologisk optimalt, fortsætter Bjarne Nigaard.

- Det er vores håb, at Kammeradvokaten objektivt vil se på, at kvælstofreglerne koster nogle bedrifter livet. Det hører også med i den juridiske vurdering at der er en vis sandsynlighed for at vi får delvis medhold i den her sag. Skulle Kammeradvokaten sige nej til vores begæring, skal sagen afgøres af en dommer, og det er vi meget trygge ved.

Bjarne Nigaard forventer, at der vil gå nogle måneder – måske op til seks måneder - før der kommer svar fra Kammeradvokaten.

< Tilbage