Af Helge Lynggaard
Glyphosat er hverken kræftfremkaldende eller ødelæggende for menneskets dna. Det konkluderer EU’s føde-vareagentur Efsa, som har genvurderet risikoen ved at bruge glyphosat. Men samtidig anbefaler Efsa, at der opstilles nye grænseværdier blandt andet for restkoncentrationer i fødevarer.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Efsa torsdag i denne uge.
Glyphosat er det aktive middel i for eksempel Roundup. Efsa’s nye vurdering af glyphosat kommer efter at verdenssundshedsorganisationen WHO’s kræftagentur ARfD tidligere på året klassificerede glyphosat som sandsynligvis kræftfremkaldende for mennesker.
Efsa revurdering er baseret på gennemgang af en lang række undersøgelser og herunder undersøgelser, som ikke indgik i ARfD’s undersøgelse, og det kan være grunden til, at man når frem til et andet resultatet, forklares det i pressemeddelelsen. Alle de involverede eksperter bortset fra en, er enige om at frikende glyphosat for kræftrisikoen.
Samtidig har Efsa nu valgt at opsætte grænseværdier for, hvor meget glyphosat landmænd og forbrugerne bør udsættes for pr. dag. Grænseværdierne er sat til 0,5 mg pr. kg kropsvægt for forbrugere ved indtag, mens grænseværdien for de, der håndterer glyphosat er sat til 0,1 mg pr. kg kropsvægt ved påvirkning ved arbejdet.